magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Hírlevél

Fel- és leiratkozás

Kedves Látogató!

Az alábbi kérdésekre NEM KÖTELEZŐ válaszolnia. Ha nem válaszol, akkor csak az e-mail címét adja meg az oldal alján, majd kattintson a „feliratkozás” gombra.

Amennyiben viszont válaszol, azzal elősegíti, hogy tevékenységünket és a hírlevél tartalmát minél jobban összehangolhassuk az Ön – a közönségünk – igényeivel. Együttműködését köszönjük.


Miről szeretne hírlevelet kapni?
Születési éve:
Lakóhelye irányítószáma:
Neme: Nő   Férfi
Milyen területen dolgozik?
 

E-mail cím:Archív

Cyránski Mária búcsúztatása


 

2018. április 13-án, 78 éves korában elhunyt Cyránski Mária szobrászművész, a dunaújvárosi képzőművészeti élet meghatározó alakja. Május 10-én rá emlékezünk.

 

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)
Időpont: 2018. május 10., csütörtök 18 óra

Búcsúztatja ifj. Koffán Károly festőművész és Wehner Tibor művészettörténész.

 

 A Dunaújváros művészeti életében emblematikus szerepet betöltő Cyránski Mária – ifj. Koffán Károly művészházaspár 1965 óta élt és dolgozott városunkban; életművük, sorsuk szorosan összefonódott a város történetével. 2011-ben a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros még együtt köszönthette Cyrát és Károlyt hetvenedik születésnapjuk alkalmából a Retrospektív és a Fénysugár oldalnézetben című tárlatokkal.

„Itt kezdték meg a főiskolai éveket követően működésüket, itt alakították ki művészetük karakteres jegyeit, itt alkották meg az életművüket megalapozó munkákat, és műveikkel, kiállítási kollekcióikkal az 1980-as évek után is gyakran visszatértek pályakezdésük e színterére… A két művész azonos esztendőben, 1940-ben született, majd Budapesten együtt végezték főiskolai tanulmányaikat, és 1965-ben már művészházaspárként, Weiner Tibor hívására együtt érkeztek Dunaújvárosba – s ennyi azonosság után az sem csodálható, ha művészeti törekvéseikben is számos rokon vonás fedezhető fel. Azonos a két művész aspirációiban a sokirányú érdeklődés, a több művészeti ágazatban kifejtett tevékenység, azonos a művészeti életben való aktív szerep- és feladatvállalás, és összefűző jegy az erőteljes művészetpedagógiai indíttatás is.” (Wehner Tibor)

Cyránski Mária a Magyar Képzőművészeti Főiskola szobrász szakán tanult, mesterei Somogyi József, Szabó Iván és Pátzay Pál voltak. 1974-ben Derkovits-ösztöndíjban részesült. Alapító tagja volt a Szekszárdi Művészek Egyesületének, a Tűzzománcművészek Magyar Társaságának és a dunaújvárosi Újpart Képző- és Iparművészek Egyesületének. Évtizedeken át rendszeresen szerepelt a dunaújvárosi és a Fejér megyei kollektív tárlatokon, az országos kiállítások, seregszemlék mellett külföldön is bemutatták alkotásait, többek között Krakkóban, Bécsben és Párizsban. Művei számos hazai közgyűjteményben megtalálhatóak. Köztéri alkotásaival országszerte találkozhatunk. 2008-ban munkásságáért megkapta a Pro Cultura Intercisae és a Tolna Megyei Művészetért elismerést.

„Cyránski Mária elsődlegesen a klasszikus szobrászati eszmények szellemében munkálkodó szobrász… a kisplasztikák és a kiállítási plasztikák készítése mellett a monumentális, köztéren elhelyezett kompozíciók körében alkotta meg legfontosabb műveit – a szobrászatát legszebben reprezentáló kompozíciói Dunaújvárosban leltek otthonra.” (Wehner Tibor)

Cyránski Mária Dunaújváros közterein kiállított plasztikái településünk arculatának, történetiségének, identitásának emblematikus alkotórészei. Mesebeli szépségű, békét, szelídséget árasztó nőalakjai őrzik, életben tartják szellemiségét.

Hírlevél archívum2019. májuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
18.12345
19.6789101112
20.13141516171819
21.20212223242526
22.2728293031