magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

(H)ARCOK. Dunaújvárosi művészek - MÉSZÁROS EDIT festőművész

(H)ARCOK. Dunaújvárosi művészek - MÉSZÁROS EDIT festőművész

Esemény | 2013. június 27. 18:00

"A táncnak nincs nyugalmi állapota. Mozgás, arány, idő és tér között, az önmagára ébredő eleven ember villanása. Mészáros Edit Tánc című képe életművének egyik fő darabja, a téma kedvenc témája. A csoportos táncban testbeszéddel társalgó-versengő táncosnők lendülete, kapcsolatuk kérdés-feltevése és megfelelése csakis a táncot a maga teljességében, nem kívülállóként átélő művész alkotása lehet. A témájával egylényegű alkotó, köznapi tárgyszerűségen túlmutató önkifejezése, euforikus öröme sugárzik ezen örvénylésből ebben a letisztult mesterműben." ifj. Koffán Károly

Kép: Mészáros Edit: Tánc (Házasságkötő Terem - Dunaújváros; olaj, vászon)

(H)ARCOK. DUNAÚJVÁROSI MŰVÉSZEK
Mészáros Edit festőművész pályáját ifj. Koffán Károly és Zoi Florosz mutatja be

Időpont: 2013. június 27. csütörtök, 18 óra
Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros


MÉSZÁROS EDIT festőművész
Képes előadás a Kortárs Művészeti Intézetben


   "A XX. századra kulturális horizontunk minden korábbinál tágabbra nyílt. Egyre többet tudunk eleink viszonyáról az Őket körülvevő világgal, és szinte nem maradt a földön látókörünkön kívül eső nép - és azok kultúrái. A hagyomány és újraértelmezés rendkívüli sokfélesége közt választhatunk. Edit egyszerre kereste a megnyugtató biztonságot és a belülről fakadó dinamizmust, magában a táncban és ábrázolásában. Az ortodox keresztény ikonográfia és a Cesanne-nak tulajdonított kubizmus együttes értelmezése érződnek képein. Tánc-ábrázolásaiban pedig a Marcell Duchamp statikussá transzformált mozgáselemzéseit mondhatjuk természetes rokonainak. Különös jelentőségűek csendéletei, amelyek furcsa kultúrahordozó elemeket társítanak egymáshoz. A világ művészetét bemutató könyvek társulnak népművészeti edényekhez és régészeti leletekhez. Edit nem választ egyet-egyet a lehetőségek közül, hanem magát a választás gazdag lehetőségét, sőt, a világkultúra részeinek szintézisét emeli mondandója lényegévé.
   Amidőn Mészáros Edit festőművész saját, volt mesterének, Barcsay Jenőnek, a méltán világhírű művésznek nevét választotta szabadiskolájának, egyszersmind példaképül is állította Őt növendékei elé. A világ minden nagy kultúrnemzetének nyelvén megjelent „Művészeti Anatómia”, a „Tér és Forma”, az „Ember és Drapéria” könyvek, festőművész-tanár alkotója azon kevesek közé tartozik, akik mindenki számára, stíluskényszer nélkül, világosan mutatták meg az utat, a világ alkotó újraértelmezése felé - a valóságnak, a felfedezés igényével való megközelítése célkitűzését. Barcsay Jenő, a ma már egyetemnek nevezett, Képzőművészeti Főiskola tanáraként - minden magyar művésznek - csakugyan egyetemes mesterévé tudott válni. (folytatás)

„Mészáros Edit főként – franciás szellemességgel – az egyszerű színes ceruzát  választja eszközül képeihez. A kis méretben is hallatlan részletgazdagságot csak így valósíthatta meg csendéleteiben, szobabelsőt és tájakat idéző munkáiban. Valósággal önálló életet élő kis egyenes, vagy a szépírás  szabályainak is megfelelő összetett görbéivel a bizánci ikonfestészet belső fegyelméhez, kikristályosított kánonokhoz való ragaszkodást társítja rendteremtő, kubisztikusan modern világához. Maga vall erről, amikor képeiben szerves részként – mint csendéleti tárgy – ikonok jelennek meg. A gótikus üvegablak világító erejével tüzelő színekben a Máriát a Gyermekkel idéző ikonrészletek mellé férjének különös, szoborigényű kerámiái társulnak munkáiban.

A mindent egybevető szelíd szemlélődés és a megvalósítás szerves egységéből a családi érzés szentségé emelt, rokonszenves melege árad.”

ifj. Koffán Károly festőművész (1991)



A sorozatról

Az Újpart Egyesület vetítéssel egybekötött beszélgetéssorozata keretében dunaújvárosi képző- és iparművészek beszélnek önmagukról, művészetükről, életpályájukról. Az érdeklődők minden hónapban első kézből ismerkedhetnek meg egy-egy helyi alkotó munkásságával, inspirációival.

Reményeink szerint az érdekesnek ígérkező egyéni történetekből kirajzolódik a dunaújvárosi művészek és így az egész szcéna jelenlegi helyzete, a művészpályában, alkotói életformában
rejlő lehetőségek és nehézségek. Ugyanakkor megismerhetjük a képzőművészek Dunaújvárossal kapcsolatos ötleteit, elképzeléseit; megtudhatjuk, hogy miként profitálhatna városunk az itt élő alkotók munkásságából, kreativitásából.

A díjtalan rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros fenntartója a Modern Művészetért Közalapítvány, amelyet Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapított.

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros médiapartnerei:

Dunaújváros Online


Dunaújvárosi Hírlap
EL-DO Rádió
InfoDunaújváros  

Galériák

1%

2019. szeptemberelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
35.1
36.2345678
37.9101112131415
38.16171819202122
39.23242526272829
40.30