magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

PESTI BAROKK – DÉS MIHÁLY REGÉNYÉNEK KÖNYVBEMUTATÓJA / FRISS LEVEGŐ – DÉS MÁRTON KIÁLLÍTÁSA

PESTI BAROKK – DÉS MIHÁLY REGÉNYÉNEK KÖNYVBEMUTATÓJA / FRISS LEVEGŐ – DÉS MÁRTON KIÁLLÍTÁSA

Esemény | 2013. június 5. 17:00

„Fogjuk fel egy kisebb show-nak az egészet. Az est azzal kezdődne, hogy felolvasok egy részletet [a Pesti barokkból, Magvető, Bp. 2013. – a szerk.], amihez egy Marci-kép ki lenne vetítve, majd az Andris arra ütőzik egy darabig. Aztán megint egy szöveg plusz egy kép, és újra egy kis zene. Csabával három-négy ilyen részlet alapján beszélgetnénk a regényről." (Dés Mihály)

PESTI BAROKK – DÉS MIHÁLY REGÉNYÉNEK KÖNYVBEMUTATÓJA
Időpont: 2013. június 5., szerda 17:00

A könyvbemutatón ütőhangszereken közreműködik: DÉS ANDRÁS zenész, zeneszerző
Moderátor: GYÖNGYÖSSY CSABA műértő (a Modern Művészetért Közalapítvány kuratóriumának elnöke)

Dés Mihály (Budapest, 1950) magyar irodalmár, lapkiadó és író, aki 1986 óta Barcelonában él. Magyarországon műfordító volt, lektor, kritikus és alkalmi filmszínész, a Banánhéjkeringő és A dokumentátor főszereplője. Fordításai között Borges, Carpentier, Cortázar, García Márquez, Vargas Llosa művek szerepelnek.

Spanyolországban újságíróként kezdte pályáját, cikkei, esszéi a legfőbb napilapokban és folyóiratokban jelentek meg. 1989 és '92 között egy neves irodalmi folyóirat, a Quimera főszerkesztője, 1990 és '93 között az El Observador nevű napilap irodalmi mellékletét irányítja, 1994-ben megalapítja Lateral-t, mely 2006-os bezárásáig a spanyol nyelvű világ meghatározó kulturális folyóirata, az új spanyol és latin-amerikai írónemzedék platformja lett.

Dés kultúrszervezői tevékenysége is figyelemre méltó. Ő alapította az Elsimposio ügynökséget, mely Spanyolország egyik kiemelkedő, kulturális területre szakosodott PR cége volt, valamint a Círculo lateral társaságot, mely számos nagyszabású, komoly intellektuális értékkel bíró spanyol és nemzetközi kulturális projektet kezdeményezett.

1995 és 2003 között a Barcelonai Központi Egyetem tanára, pályája során több színházi, vers- és novella antológiát válogatott, tanulmányai, előadásai számos kollektív kötetben jelentek meg, spanyolul elbeszéléseket is publikált. A Pesti barokk az első regénye.

On: http://kiadok.lira.hu/kiado/magveto/

„Fogjuk fel egy kisebb show-nak az egészet. Az est azzal kezdődne, hogy felolvasok egy részletet [a Pesti barokkból, Magvető, Bp. 2013. – a szerk.], amihez egy Marci-kép ki lenne vetítve, majd az Andris arra ütőzik egy darabig. Aztán megint egy szöveg plusz egy kép, és újra egy kis zene. Csabával három-négy ilyen részlet alapján beszélgetnénk a regényről." (Dés Mihály)


FRISS LEVEGŐ – DÉS MÁRTON KIÁLLÍTÁSA

Időpont: 2013. június 5., szerda 18:30

A kiállításon bevezetőt mond: FEHÉRVÁRI TAMÁS esztéta
Akusztikus hangszereken közreműködik: DALAI DÁVID pszichedelikus folk-zenekar

„Szuper, hogy ennyi hely van! Akkor sok kis képet hozok. A Pesti barokkhoz készített illusztrációk, vázlatok is picikék. És szerintem jól működhet a rajzokkal egy minimál installáció – old school Marlboro-hamutartó, stb. Esetleg egy-két személyes fotó… A kiállítás címe – a ferencvárosi helyzetre tekintettel – lehetne optimistán Friss Levegő.” (Dés Márton)

A kiállítás alapjául Édesapám, Dés Mihály Pesti barokk című regénye szolgált, mely 2013 márciusában jelent meg a Magvető Kiadónál. Januárban abban az egyedülálló szerencsében részesülhettem, hogy az író, Édesapám megbízott, készítsek mind a 17 fejezethez egy-egy illusztrációt, melyeket internetes promóciónak szántak: háromnaponta jelent meg a Facebookon egy újabb fejezetrészlet és egy újabb rajz.

A regény világából kiindulva akartam kialakítani egy vizuális világot, az én Koszta Jánosom zaklatott, spekuláló, szerelmes világát, melynek autentikusságát a tény csak fokozta, hogy az illusztrációk elkészítésekor jómagam is sokszor voltam zaklatott, spekuláló és szerelmes. Sokszor szorított a határidő, vonaton, késő hajnalban, délelőtt, tea és pirítós mellett készültek a rajzok. Ugyanakkor rengeteg időt eltöltöttem régi fényképek és papírok keresésével, verziók közötti töprengéssel, szkennelési gondokkal. A képek és az ötletek száma a fejezetek számával nőttön nőtt, rengeteg "b", és "c" verzió, széljegyzet, elrontott "a" verzió és felvetés született, melyeket teljesen elvetni azonban nem volt szándékomban. Nagyon élveztem végig- és újrarajzolni a regényt, és megpróbálni feltárni magamnak egy olyan korszakot, mely után néhány évvel azért Én is csak világra jöttem.
Az itt látható kiállításon az eredeti rajzokat felhasználva kis táblácskákat, kartonokat, kollázsokat készítettem, felhasználva korhű sajtó, fénykép, és postai anyagokat, valamint különböző papír és írószer termékeket, technokolt, celluxot, gombostűt, szöget. A kollázsok a könyv egy-egy részletének parafrázisai.

A kiállítás másik részét képező festményeim az utóbbi években készült néhány lassabban érő sorozatomból (történelem, test-pszichológia) készült válogatás, melyeket a regény közvetlenül ugyan nem inspirált, de vannak köztük olyanok is, melyeket akár inspirálhatott is volna.

Végül szeretném Fehérvári Tamásnak és a Kortárs Művészeti Intézetnek megköszönni a lehetőséget!

A kiállítás megtekinthető 2013. június 19-ig, hétfőtől csütörtökig reggel 7-től este 10 óráig, pénteken és szombaton reggel 7-től éjfélig. Vasárnapokon zárva.

A díjtalan rendezvényekre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szervező: Fehérvári Tamás
További információ: atszallo@gmail.com

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros fenntartója a Modern Művészetért Közalapítvány, amelyet Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata alapított.

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros médiapartnerei:

Dunaújváros Online
Dunaújvárosi Hírlap
EL-DO Rádió
InfoDunaújváros  

Galériák

1%

2022. februárelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
5.123456
6.78910111213
7.14151617181920
8.21222324252627
9.28