magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

A DOLOG, MELY ELFELEJTETT TESTET ÖLTENI - KORONCZI ENDRE KIÁLLÍTÁSA

A DOLOG, MELY ELFELEJTETT TESTET ÖLTENI - KORONCZI ENDRE KIÁLLÍTÁSA

Kiállítás | 2020. február 21. - április 3.

A Kortárs Művészeti Intézet Koronczi Endre kiállításával folytatja a középgeneráció egyéni teljesítményeit felmutató sorozatát. Ez alkalommal Koronczi több éve futó projektjének összefoglalóját láthatják a nézők, amely a Ploubuter Park címet viseli a művész életművén belül.

A kiállítás 2020. március 16.-tól bizonytalan ideig zárva tart!

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Vasmű út 12.)
2020.02.21. – 04.03.
Megnyitó: 2020.02.21. péntek 18.00
Megnyitja: Simon Bettina és Borsik Miklós
A kiállítás kurátora: Petrányi Zsolt művészettörténész
A belépés ingyenes!

A megnyitóra Budapestről ingyenes buszjárat indul, melyre az icadunaujvaros@gmail.com címen lehet jelentkezni, telefonszám megadásával.
Gyülekező: 2020. február 21., péntek, 16:15, a Vagon étterem előtti parkolóban, a Déli Pályaudvarral szemben, a Krisztina körút és a Vérmező sarkán.
Indulás: 16:30
A busz kb. 22:00 órakor érkezik vissza Budapestre. (Visszaindulás: 20:30)
 

A Ploubuter Park mint elnevezés kísérleti területet jelöl, ahol vizsgálatok folyhatnak különböző elemekről, azok tulajdonságairól és viselkedéséről. Koronczi két „dolgot” ütköztet a projekt keretében, a fogyasztói világban triviálisnak tekintett – ma a környezetvédelemnek nagy gondot okozó – nejlont, annak fólia és zacskó formáit, illetve az azt megmozgató levegőt, a szelet. A párosítás szimbolikus is lehet: az ipar és a fogyasztás káros, de sajnos hasznos anyaga, a műanyagból gyártott takaróanyag vagy a napi bevásárlások nélkülözhetetlen, de épp az élelmiszerárusok által milliárd számban terjesztett „hordtáska” épp azért kerül a vizsgálat célkeresztjébe, mert elkerülhetetlen velejárói mindennapjainknak, szemét formájában ott látjuk az utcák padkájánál, bevásárló helyek közelében, fákon fennakadva, de akár az útszélen, kint a természetben is. Az anyagisággal szemben pedig a szél, mint láthatatlan mozgató, rejtélyes erő, mint metafizikus elem, a levegő mozgatásával folyamatos légáramlást biztosít a környezetünkben. A nejlonfólia, a lebegő zacskók a szél hatására széppé válnak, mozgásuk egy új esztétikumot teremt, amiben a nem szeretett szeretetté válik, az értéktelen felértékelődik, átlényegül.

Az „A dolog, amely elfelejtett testet ölteni” kiállításcím megmutatja, hogy Koronczi projektjének sűrítményében a szélre koncentrál. Arra a jelenségre, aminek bár fizikai okait még iskolai tanulmányainkban megismertük, de lényegét, honnan hová tartását, eredetét, esszenciáját megragadni nem tudjuk. A kiállítás a néző számára izgalmas felfedezést ígér, amelyben láthatja Koronczi kutatásainak leglényegesebb elemeit, gyönyörű fotóit és videóit lebegő fóliákról, de ezen túl képzőművészeti kísérleteinek is tanúja lehet. A művész a szél közvetlen hatása alatt rajzokat, nagyméretű festményeket és egy tárgyegyüttest is készített, melyeknek első bemutatása itt, Dunaújvárosban történik. A tárlat igazi csemegéje pedig egy minden termen átívelő installáció, ami a légmozgást a maga valóságában kívánja megmutatni.

A kiállítás a sokoldalú alkotásegyüttessel a világ szépségeinek értékelését sugallja. A szél és a műanyagok átértékelése nem a felelősségünk mentesítését jelenti, sőt, inkább azt, hogy a környezeti problémákkal teli környezetünkben, ha észrevesszük a mellettünk lappangó esztétikai értékeket, akkor arra is nagyobb figyelmet tudunk szentelni, hogy megóvjuk azt, ami megmentésre érdemes.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Galériák

Videók

A dolog, mely elfelejtett testet ölteni

1%

2021. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.1234567
10.891011121314
11.15161718192021
12.22232425262728
13.293031