magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Otthon jó - Kaszás Tamás, Keserue Zsolt és Várnai Gyula kiállítása

Otthon jó - Kaszás Tamás, Keserue Zsolt és Várnai Gyula kiállítása

Kiállítás | 2019. szeptember 13. - október 26.

Ősszel három képzőművész – Kaszás Tamás, Keserue Zsolt és Várnai Gyula – válogatott műveinek segítségével arra keressük a választ, hogyan jelennek meg a kortárs képzőművészetben a Dunaújvárosban szerzett tapasztalatok.

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)
Időpont: 2019.09.13. - 10.26.
Megnyitó: 2019.09.13. 18 óra
Megnyitja: Gerhes Gábor képzőművész (A megnyitó szövege itt olvasható.)

Mit jelent Dunaújvárosban élni, itt válni képzőművésszé, maradni vagy elhagyni a meghatározó várost? Mit jelent tudatosan vagy akár tudat alatt használni a gyermekkor emlékeit, a város építészetének motívumkészletét vagy akár a „csinált város” sokszínűségét, nyitottságát? Létezik-e a XXI. század elején dunaújvárosi művészet, ami óhatatlanul karakterizálja az alkotót? Vajon milyen belátásokat hozhat a dunaújvárosi művészek munkáinak egymás mellé rendelése? Az anyag-és motívumhasználat, a szimbolika vagy a gondolatiság terén megmutatkozó közös jegyek a város és a világ változásával vajon erősebb filterként viselkednek-e és idővel határozottabban fogják össze e dunaújvárosi műveket?


Jelen tárlat három képzőművész – Kaszás Tamás, Keserue Zsolt és Várnai Gyula – válogatott műveinek bemutatásával próbál felelni ezekre a kérdésekre. Nem pusztán illusztrációkat vonultat fel, hanem arra keresi a választ, hogyan jelennek meg a kortárs képzőművészetben a Dunaújvárosban szerzett tapasztalatok.

A három művész Dunaújvároshoz való viszonya más és más. Eltérővé teszik a generációs különbségek, a mikroközösségek, amikben szocializálódtak és természetesen az is, mennyi időt töltöttek el ebben a városban. Ugyanakkor az évtizedek során mindhárman rendszeresen merítettek egyfajta dunaújvárosi forrásanyagból; az itt szerzett (kép)élményeket, ingereket, emlékeket felhasználták tárgyiasult vagy gondolati formában. Talán leginkább Várnai Gyula művészetére jellemző, hogy következetesen és szeretettel használja a város motívumkészletét, néhány pillanatig akár magyar szimbólummá is emelve azt a Velencei Biennálén, de Kaszás Tamás világhírű intézményekben felbukkanó makettjeit is több esetben a helyi modernista építészet inspirálta, míg Keserue Zsolt dunaújvárosi kultúrát feldolgozó dokumentumfilmjei szintén a helyi hagyományok, a közösség értékeinek átörökítését célozzák, ugyan egészen más módon.

A most látható művek különbözőségeik ellenére kapcsolatban vannak egymással, a város esztétikájára reflektáló objektek, az emlékek hang- és fényinstallációi, grafikái, festményei túlmutatnak Dunaújvároson, pont úgy, mint a jurtába rejtett Nemzeti Tankönyv is. Mégis érezhetjük, hogy egy korszak, egy ország, egy város, a közös otthon tapasztalata köti össze őket.

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata, Baracs Község Önkormányzata, Momert Zrt.

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031