magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Világosan itt áll! Az FKSE éves kiállítása

Világosan itt áll! Az FKSE éves kiállítása

Kiállítás | 2012. november 10. - 2013. január 12.

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület idei éves kiállítását a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben rendezi meg. A tárlat vezérelve az FKSE kortárs művészeti pozícióinak feltérképezése és meghatározása. Az FKSE művészei általános, vagy akár specifikusabb kérdés-, érdeklődési kör, illetve egyéb gondolati egyezés alapján alakítottak ideiglenes csoportosulásokat azokkal a tagokkal, akikkel valamilyen közösséget éreztek. KÉP: The Corporation (Borsos János, Lőrinc Lilla, Mátrai Erik, .page., Szenteleki Gábor, kurátor: Beöthy Balázs): Centizés

Világosan itt áll!
A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület éves kiállítása
Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
2012. november 11 – 2013. január 12.

Megnyitó: 2012. november 10., szombat 17 óra
A kiállítást Roskó Gábor képzőművész nyitja meg. A megnyitószöveg elolvasható itt

A Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület éves kiállítását harmadik alkalommal rendezi meg a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben. Az eddigi évek gyakorlatától eltérően most az volt a célkitűzés, hogy művész és kurátortagok csoportosan, tematikus blokkokkal pályázzanak, s így a lehető legnagyobb szabadsággal határozzák meg a tárlaton megjelenő művészeti pozíciókat, tematikákat és műfajokat. Az ideiglenes művészi közösségek egy-egy kurátort is felkértek az együttműködésre, aki az általuk meghatározott elméleti mondanivaló kidolgozásával és elmélyítésével járult hozzá a komplex, különböző gondolatokat tolmácsoló kiállítás létrejöttéhez. A beérkezett pályázatok elbírálását az FKSE vezetősége által felkért független szakmai bizottság végezte (Várnagy Tibor – Liget Galéria, Pacsika Márton – Demo Galéria, Eike Berg – Videospace, Szoboszlai János – ICA-D, Csatlós Judit – FKSE), akik hét csoportot választottak ki: a The Corporation, az enemá, az Ilona SE, a M.I.L.K., a News From the Future, a sexyállat és a Rajzlap.

A The Corporation (Borsos János, Lőrinc Lilla, Mátrai Erik, .page., Szenteleki Gábor; kurátor: Beöthy Balázs) kiállítása a Hosszabbítás projekt köré összpontosul, mely egy potenciális tömegsport, a „centizés” köztudatba való bevezetését célozza meg. A projekt csúcspontja a kiállítás záróeseményeként, 2013. január 12-én megrendezésre kerülő bajnokság, az ICA-D előtti amfiteátrumban. A játékot a sportágban rendszeresített nyolc méter hosszú mérőszalaggal lehet játszani. A mérőszalagot egyik kézben tartva úgy kell a másikkal függőleges helyzetben egyre magasabbra húzni, hogy az ne törjön meg. Ha a szalag összecsuklik, a versenyző elveszíti a kört. 

enemá – a Nemzeti Művészetért Alapítvány tiltakozásának ad hangot.

Az Ilona SE csoport (Antal Balázs, Bogyó Virág, Budha Tamás, Fischer Judit, Hajdú Zsolt, Hatházi László, Hódi Csilla, Mécs Miklós, Szeleczki Rozi, Szemző Zsófia, Tábori András; kurátor: Fehérvári Tamás) a város és a vidék együttélésének, illetve ellentmondásának témáját jelölte ki magának. A csoport egy erre a kiállításra összeverbuválódott bővülő-szűkülő (főleg bővülő) társaságként szeretne működni, sok kisebb műalkotás, akció, köztéri esemény, népgyűjtés, háztáji dadaizmus létrehozásával, meglévő és új ötletek megvalósításával, egy-egy ötlethez újra és újra csoportosulva, kihasználva annak a lehetőségét és szabadságát, hogy ennyien dolgoz(hat)nak együtt. 

A M.I.L.K. csoport (Énzsöly Kinga, Navratil Judit, Rácz Márta, Szabó Eszter, Szenteleki Dóra; kurátor: Lovass Dóra) az FKSE várandós és kisgyemekes anyukáiból áll, mely azt hivatott vizsgálni, hogy milyen összetevőkből épül fel ma Magyarországon a nőkben az anyaság érzése, mind szubjektív és objektív, mind individuális és társadalmi szinten. A közös munka nem pusztán a különböző és a hasonló élmények, tapasztalatok összevetésén alapszik, hanem a gyermekgondozás–várandósság nehézségei mellett komoly kihívás is, mely lehetőséget ad a csoport tagjainak a kommunikációra, az alkotómunkára, és a szüléssel, anyasággal átélt érzések feldolgozására. A csoport tagjai saját belső élményeiket tematizálva hozzák létre műveiket, kerülve a feminista állásfoglalást vagy az egyéb ideológiai vitahelyzeteket. Élénken reagálnak azonban a gyermekvállalással kapcsolatos erőteljes üzleti jellegre, a kötelező kórházi szülésre, a negédes képi és tárgyi megnyilvánulásokra. Az öt művész öt különböző hangon szólal meg: harcos, álmodozó, meditatív-gyönyörködő, ironizáló és játékos. 

A News From the Future (Szabó Péter, Szentesi Csaba; kurátor: Szalai Borbála) az ICA-D gyűjteményét használja. A kurátori koncepció nem kronologikus vagy tematikus szempontokat követ, hanem egy fiktív helyzetet jelenít meg: egy jövőbeli pillanatban a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet épülete elhagyatottan áll majd, melybe a hideg elől egy hajléktalan költözik. A hajléktalan a szintén magára hagyott művészeti gyűjtemény darabjait használja arra, hogy megteremtse a számára szükséges feltételeket, kizárólag a hasznosság és a praktikum szempontjait veszi figyelembe, a hátrahagyott gyűjtemény darabjainak próbál funkciót találni. A művekhez rendelhető funkciók megtalálása nemcsak e fiktív jövő embere számára jelenti a túlélés alapját, hanem a műtárgyak életben maradásának is nélkülözhetetlen feltétele.

A Rajzlap a Klorofill független kiadó által 2007 óta megjelentetett tizenöt alkotó (Fodor János, Szörényi Beatrix, Mécs Miklós, Fischer Judit, Horváth Tibor, Josef Bolf, Eva Kot'átková, Société Réaliste /Gróf Ferenc – Jean-Baptiste Naudy/, Sugár János, Jan Serych, Szabó Dezső, Vándor Barnabás és Vándor Csaba, Gerhes Gábor, Svätopluk Mikyta, Szinyova Gergő) műveit tartalmazó,  limitált példányszámú zine-t helyez el a térben. A sorozat a rajz műfajának van szentelve. A zine-ek egy művész vagy csoport alkotásait tartalmazzák, mindenféle szöveges magyarázat nélkül; így a rajzok önmagukban tudnak érvényesülni, sokszorosított műtárggyá válni.

A sexyállat csoport résztvevői (állatszakértők: Bucsi Árpád, Dallos Ádám, Karácsonyi László, Máriás István aka Horror Pista, Romhány Veronika, állatgondozó: Csizek Petra) az ember és az állat több ezer éves együttélése folytán megtapasztalt viszonyokat és a kölcsönös egymásra hatásokat vizsgálják, valamint ösztönös viselkedési stratégiákra kínálnak példákat. Munkáikra a vadság, a játékosság és a fékezhetetlenség mellett a magamutogatás és szexuális túlfűtöttség is jellemző.

A megnyitó után after party a Kaptár Music Pubban (Dunaújváros, Béke tér 3. – régi Majakovszkij utca) 21.00–23.00-ig. Fellép dj goma.

A tárlathoz kapcsolódó programok:
• 2012. november 17., 18.00–19.30: Matuz Gergely és az Alouette Kamarakórus ingyenes hangversenye: Nagy Ákos és Baráth Bálint kompozíciói (részletes program: http://ica-d.hu)
• 2012. november 30., péntek, 18.00–19.30: Szoboszlai János ingyenes tárlatvezetése
• 2013. január 12-én, szombaton (előselejtező: 14.00, bajnokság: 16.00): Záróesemény, A The Corporation centizés bajnoksága az intézmény előtti amfiteátrumban, az évszaknak megfelelően gázmelegítőkkel, forralt borral, forró teával.

A kiállítás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Médiatámogatók: Dunaújváros Online, Dunaújvárosi Hírlap

studio.c3.hu, studio@c3.hu, +36 1 342 5380
www.ica-d.hu, info@ica-d.hu, +36 25 412 220
cím: 2400 Dunaújváros, Vasmű út 12.; nyitva tartás: hétfőtől szombatig 10–18 óráig

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031