magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Térfélcsere – a kolozsvári Centrul de Interes művészeinek kiállítása

Térfélcsere – a kolozsvári Centrul de Interes művészeinek kiállítása

Kiállítás | 2019. április 12. - május 31.

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros és a Centrul de Interes 2019-ben egy csereprogram keretében két nagyszabású kiállítást rendez Térfélcsere címmel: tavasszal, Dunaújvárosban az ICA-D ad otthont a Centrul de Interes művészeit bemutató csoportos kiállításnak, augusztusban, a Kolozsvári Magyar Napokon pedig az ICA-D gyűjteményéből látható majd egy nagyszabású tárlat.

2019.04.12.- 05.31.

Megnyitó: 2019. 04. 12. 18 óra

Megnyitja: Gulyás Gábor esztéta, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója

Kiállító művészek:
Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Andrei Ciurdarescu, Radu Comsa, Andrei Ispas, Irina Magurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Florin Stefan, Veres Szabolcs 

Kolozsvár képzőművészeti színtere az ezredforduló utáni években kapott különösen nagy nemzetközi figyelmet. Az akkoriban „kolozsvári iskola” néven elhíresült festőkör hatalmas sikert ért el, általa a ma már méltán multikulturális Kolozsvár még zárt kapui megnyíltak a nagyvilág, a művészet nemzetközi központjai, vezető intézményei, seregszemléi felé.

Az áttörés koncentrált jelensége mögött sokan felfedezni véltek egyfajta jótékony filtert, egy olyan produktív hátteret, mely a  képzőművészeti adottságok menedzselésében, az összefogás, önszerveződés helyi megoldásaiban, a nemzetközi kapcsolatok szervezésében lehetett példaértékű.

Egyre közelítve 2020-hoz, Kolozsvár továbbra is kiaknázandó forráshely, fontos koordináta-pont a nemzetközi kortárs képzőművészet hálózatában. E folyamatos jelenlét fenntartásában a 2017-ben alapított, az egykori Ecsetgyár örökébe lépő Centrul de Interes Művészeti Központ tevékenysége kulcsfontosságú.

A központ Kolozsvár egyik meghatározó képzőművészeti kiállító intézménye, melynek kötelékében hat galéria (a Baril, a Bazis, a Spatiu Intact, a Sabot, a Camera és a Nano), több kiállítótér és műterem is működik. Művészeti tevékenységét a belváros szívében egy hatszintes épületben, mintegy 2800 négyzetméteren valósítja meg; a művészekből és művészeti szakemberekből álló közösség havonta rendez kiállításokat, kétévente pedig nagyszabású képzőművészeti biennáléval jelentkezik.

A galériák összefogása, közös platformon való jelenléte, a műtermek, rezidensprogramok, workshopok biztosítása és az elméleti szakemberek és művészek találkozási helyének megteremtése révén a Centrul de Interes kiállításait, műtermeit Európa legnagyobb intézményeitől – például a párizsi Pompidou Központtól - a független külföldi kurátorokig előszeretettel látogatják a művészeti szakemberek, kritikusok, kurátorok. E mellett a központ egyfajta befogadó- és tranzitteret, kreatív szellemi műhelyt is jelent a világ minden tájáról ide érkező művészek számára.

A Térfélcsere első állomása a Centrul de Interes művészeinek munkáiból válogató kiállítás. A bemutatón Belényi Szabolcs, Berszán Zsolt, Betuker István, Razvan Botis, Alin Bozbiciu, Mircea But, Andrei Ciurdarescu, Radu Comsa, Andrei Ispas, Irina Magurean, Alex Mirutziu, Vlad Olariu, Mihai Platica, Florin Stefan és Veres Szabolcs művein keresztül nyerhetünk bepillantást az intézmény falai között folyó alkotómunkába.

A  művészközösség orientációit, profilját követve a válogatás főként festészeti munkákra koncentrál, de az ipar- fotó- és médiaművészet is teret kap. A kiállítás a művek segítségével szeretne utalni egy általunk irigylésre méltó hely rezonanciájára, közvetlenségére, otthonosságára, az együttműködés inspiráló formájára.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

A belépés díjtalan! 

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031