magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Szíverősítő - Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Kollektív Tárlata

Szíverősítő - Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Kollektív Tárlata

Kiállítás | 2012. szeptember 17. - október 20.

A kulturális szektor tőke, s Dunaújváros jelentős tőkével rendelkezik. A tárlat azt bizonyítja, hogy Dunaújvárosban nem csak a művészek száma magas, de alkotásaik magas színvonala miatt is megérdemli a kulturális szektor, hogy továbbra is intenzíven legyen jelen a város mindennapjaiban, s európai szintű kulturális szolgáltatásokkal álljon a városlakók rendelkezésére. A kiállítást megnyitja L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. (Kép: Kelemen Marián Éva: Tótágas I-VI.)

A Dunaújváros Online cikke itt olvasható!

Itt pedig a pár nappal korábbi ajánló, szintén a DO-ból

A Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros következő projektje:
Szíverősítő
Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Kollektív Tárlata

Megnyitó: 2012. szeptember 15., szombat, 18.00 óra
A kiállítást megnyitotta: L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
Közreműködött Mészáros Melinda harmonikaművész

megtekinthető: 2012. szeptember 17 - október 20-ig, vasárnap kivételével naponta 10.00-18.00 között

a kiállítást rendezte: Dr. Szoboszlai János, ICA-D, művészeti vezető

a zsűrit delegálta: az AICA, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetségének Magyarországi Tagozata

támogatók: Dunaújvárosi Kereskedelmi- és Iparkamara, valamint a kiállító művészek
médiapartnerek: Dunaújváros Online, EL-DO Rádió, Dunaújvárosi Hírlap

Díjazottak:

Horváth Tibor képzőművész - Újpart Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének díja

Nemes Ferenc képzőművész - Dunaújvárosi Művészetért Alapítvány díja

Várnai Gyula képzőművész - Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának díja


A Kortárs Művészeti Intézet továbbra is fontos feladatának tartja, hogy a helyi kötődésű művészek alkotásait folyamatosan bemutassa. Az utóbbi években ugyanezt az igényt elégítik ki a Dunaújvárosi Kereskedelmi- és Iparkamara kiállításai is. A kulturális szektor tehát nem csökken, hanem bővül: s nagyban hozzájárul a város lakóinak életminőségéhez, hiszen sokak számára a kortárs képzőművészeti kiállítások a tömegkultúra alternatívái. A művészet által képviselt kreativitás, innováció és szabadság hatása a felnövő generációkra felbecsülhetetlen jelentőségű. A kultúra kitörést jelenthet gazdasági értelemben is azoknak a településeknek, amelyek az iparosítás visszaszorulása miatt krízisbe kerültek. A kulturális szektor tehát tőke, s Dunaújváros jelentős tőkével rendelkezik. Ennek elsődleges forrása a városban élő, több tucat, országos szinten is jelentős képző- és iparművész tevékenysége és alkotásai, amelyeket kétévente rendezett tárlatainkon és szólókiállításokon mutatunk be. Mellettük – turisztikai szempontból is - jelentős tőkét képvisel a római régészeti anyag, a szocreál építészet és épületszobrászat, a szocreál köztéri szobrászat, a modern szoborpark is, valamint ide tartozik a városban működő művészetpedagógusok munkája, a város jelentős kórus-kultúrája, s természetesen valamennyi kulturális intézmény tevékenysége.

A több évszázados európai kultúrpolitikai hagyomány alapján működő közösségek vezetése felelősséget vállalt a kultúráért, a művészetekért, és az oktatásért. Bennük látta azt a tőkét, amelynek működtetésével biztosította azt, hogy a polgárok képzettséghez és műveltséghez jussanak. A jelenlegi gazdasági válság egész Európát, így hazánkat és a települési önkormányzatokat arra kényszeríti, hogy felülvizsgálják a kulturális intézmények struktúráját és finanszírozását. A dunaújvárosi képző- és iparművészek tárlata azt bizonyítja, hogy Dunaújvárosban nem csak a művészek száma magas, de alkotásaik magas színvonala miatt is megérdemli a kulturális szektor, hogy továbbra is intenzíven legyen jelen a város mindennapjaiban, s európai szintű kulturális szolgáltatásokkal álljon a városlakók rendelkezésére.

a legutóbbi, 2011-es tárlat dokumentációja: http://www.ica-d.hu/index.php?p=esemeny&id=1

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031