magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Csákány István & Robert Olawuyi: A Place Like Tomorrow

Csákány István & Robert Olawuyi: A Place Like Tomorrow

Kiállítás | 2018. szeptember 7. - november 17. 18:00

Csákány István és Robert Olawuyi nagyszabású projektkiállításával indul az őszi szezon a Kortárs Művészeti Intézetben.

Megnyitó: 2018. szeptember 07. , péntek 18 óra
Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Vasmű út 12.)
A kiállítást megnyitja: Fehér Dávid művészettörténész

A Place Like Tomorrow / A holnap helye

A 18. század egyik legnagyobb festőjéről, Thomas Gainsborough-ról köztudott volt, hogy tájképeihez előzetesen maketteket épített; a faágakból, homokból, kavicsokból összeállított modelleket „thoughts”-nak, gondolatoknak nevezte. Csákány István az elképzelt természet képét készíti el háromdimenziós formában – megjelenítve egy olyan, ember nélküli tájat, amely talán leginkább a befejezett jövő gondolatát jeleníti meg. Ebben a tájban minden tárgy az emberi kéz nyomát viseli, a természeti elemektől a kalapácsig minden az ember szándékát, igényét tükrözi, ugyanakkor mindenben megnyilvánul az ember hiánya. A környezet nem posztapokaliptikus, inkább csak elhagyott. Elhagyottak azok a környezetek is, amelyek Robert Olawuyi videóiban az események hátterét alkotják; a megfigyelő szemszöge itt mintha a gép nézetével esne egybe. A végtelenített szekvenciában az ablaknak csapódó fecske, a tájban mimikriként megjelenő embertöredékek vagy a számítógépes mátrixba vízesésként lezubogó tájkép szemlélése túlmutat az emberin. Csákány és Olawuyi műveiben az embertől idegenül, mégis emberi léptékben válik láthatóvá és tapinthatóvá a jövő idő.

Mélyi József
művészettörténész
 

A Place Like Tomorrow / A holnap helye  című kiállítás terve közel két évvel ezelőtt született meg, amikor Csákány István és az ICA-D együttműködésének köszönhetően, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az Intézet gyűjteményébe került a művész Speaker’s Corner című hanginstallációja.
Csákány István napjainkra a hazai képzőművészeti színtér egyik fontos alakjává vált. Műveivel rangos közgyűjteményekben találkozhatunk, kiállításainak – az egykori Ernst Múzeumtól a Műcsarnokon át a Ludwig Múzeumig – a legfontosabb hazai intézmények adtak otthont. 2010-ben a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége a Bersteinzimmer című művéért AICA-díjjal jutalmazta, 2012-ben meghívást kapott a világ egyik legfontosabb képzőművészeti seregszemléjére, a kasseli dOCUMENTÁ(13)-ra, melyen az egyszerre monumentális és részletgazdagGhostkeeping című installációval szerepelt.
A dunaújvárosi kiállítás életre hívásához Csákány István a szintén Düsseldorfban élő és alkotó Robert Olawuyi videóművészt kérte fel együttműködésre. Olawuyi Csákányhoz hasonlóan előszeretettel hoz létre monumentális installációkat; videóinak nagy felületekre vetített, elevenen lüktető képi világa egyszerre érzéki és metaforikus. A két művész alkotásaiból, közös kurátori munkájuk nyomán születő kiállítás az ICA-D 2018-as kiállítási évadának egyik legfontosabb eseménye. 

A kiállítás megtekinthető 2018. november 17-ig, vasárnapok  és ünnepnapok kivételével 10-től 18 óráig.

A belépés díjtalan! 

Támogató:
 Nemzeti Kulturális Alap 







Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031