magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Cyransky Mária és ifj. Koffán Károly kiállítása

Cyransky Mária és ifj. Koffán Károly kiállítása

Kiállítás | 2011. január 28. - 2010. december 11. 18:00

Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész alkotásaik együttes bemutatásával köszöntik Dunaújvárost, és a tárlat megrendezésével egyúttal Dunaújváros köszönti a két hetven esztendős művészt.

CYRANSKI MÁRIA „Retrospektív” és
ifj. KOFFÁN KÁROLY  „ Fénysugár oldalnézetben” című kiállítása

helyszín:                           Kortárs Művészeti Intézet, Dunaújváros
megnyitotta:                 Wehner Tibor művészettörténész
 

ÖT ÉVTIZED, HATVAN ÉV, HETVEN ESZTENDŐ

Cyránski Mária szobrászművész és ifj. Koffán Károly festő- és grafikusművész alkotásaik együttes bemutatásával köszöntik Dunaújvárost, és a tárlat megrendezésével egyúttal Dunaújváros köszönti a két hetven esztendős művészt. Noha a Cyránski Mária–ifj. Koffán Károly művészházaspár és a város kapcsolata a közelmúlt negyedszázadában már nem volt olyan szoros, mint korábban, mégis elmondható, hogy az 1965 és 1986 közötti dunaújvárosi alkotói periódus máig ható, meghatározó jelentőségű a két művész pályáján és munkásságában. Itt kezdték meg a főiskolai éveket követően működésüket, itt alakították ki művészetük karakteres jegyeit, itt alkották meg az életművüket megalapozó munkákat, és műveikkel, kiállítási kollekcióikkal az 1980-as évek után is gyakran visszatértek pályakezdésük e színterére.

    A két művész azonos esztendőben, 1940-ben született, majd Budapesten együtt végezték főiskolai tanulmányaikat, és 1965-ben már művészházaspárként, Weiner Tibor hívására együtt érkeztek Dunaújvárosban – s ennyi azonosság után az sem csodálható, ha művészeti törekvéseikben is számos rokon vonás fedezhető fel. Azonos a két művész aspirációiban a sokirányú érdeklődés, a több művészeti ágazatban kifejtett tevékenység, azonos a művészeti életben való aktív szerep- és feladatvállalás, és összefűző jegy az erőteljes művészetpedagógiai indíttatás is. Cyránski Mária elsődlegesen a klasszikus szobrászati eszmények szellemében munkálkodó szobrász, míg ifj. Koffán elsősorban festő és grafikus, s a két művész mindemellett elmélyült zománcművészeti alkotómunkát is kifejtett, illetve kifejt. Cyránski a kisplasztikák és a kiállítási plasztikák készítése mellett a monumentális, köztéren elhelyezett kompozíciók körében alkotta meg legfontosabb műveit – a szobrászatát legszebben reprezentáló kompozíciói Dunaújvárosban leltek otthonra –, míg ifj. Koffán a tradicionális, elsősorban a reneszánsz igézetében született képeinek és grafikai lapjainak megalkotásán túl a művészeti ágazatok és műformák megannyi ágát-bogát bejárta azzal a kutatói szenvedéllyel hajtva, amelyről egy visszaemlékezésében így vallott: „1946-tól 2006-ig minden esztendőben iskolába jártam, hol engem tanítottak, hol én tanítottam, mindig volt szabad iskolám, önként kínálkozott a nyári három hónap tűzzománcozásra. 1995-től számítógépes grafikával is foglalkozom, amelyben geometriai kutatásaim tanulságait foglalom össze. Művészetelméleti kérdésekkel foglalkozó dolgozataim közül talán a Leonardo da Vinci és a téridő kontinuum, geometriai, térelméleti írásaim közül a Reliefterek címűt említeném. Írtam egy kétkötetes, majd hatszáz oldalas felsőfokú geometria-tankönyvet.”

 

 Ugyanebben az ifj. Koffán-visszapillantásban olvasható az alábbi, Dunaújvárosra vonatkozó megállapítás is: „Feleségemmel ma már városalapítóknak számítunk: 1965-ben, érkezésünkkor még csak kamaszkorában volt az 1950-ben alapított város, és hatvanéves lesz, amikor mi a hetvenediket töltjük be.” Nos, elérkezett ez a pillanat: a város Kortárs Művészeti Intézete által prezentált Cyránski-ifj. Koffán-műegyüttesben rejlenek, a két, egymással összefonódott, csaknem öt évtizedet felölelő életműbe foglaltak a hatvan éves város közönsége elé tárt súlyos művészeti, és a művészeten túlmutató tanulságok.

 

Wehner Tibor 

művészettörténész

Galériák

1%

2024. márciuselőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
9.123
10.45678910
11.11121314151617
12.18192021222324
13.25262728293031