magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Fehér lyuk - Szíj Kamilla kiállítása

Fehér lyuk - Szíj Kamilla kiállítása

Kiállítás | 2017. november 3. - december 8. 18:30 - 18:00

„…olyasmit próbálok meg létrehozni, ami ahhoz hasonló, mint amikor felnézek a csillagos égre. Ott sem konkrét történeteket látok, hanem a konkrétumokon túllátva bóklászom, gondolkodom és ilyen típusú képek létrehozására törekszem.” (Szíj Kamilla)

Megnyitó: 2017. november 3-án, pénteken 18.30-kor

A kiállítást megnyitja: Dékei Krisztina művészettörténész

A megnyitóra ingyenes buszjárat indul Budapestről a Műcsarnok melletti parkolóból, pontosan 17 órakor. Visszaindulás 21 órakor. Az utazás előzetes regisztrációhoz kötött! Regisztrálni a név és a telefonszám megadásával az icadunaujvaros@gmail.com e-mailcímen lehet.

A kiállítás 2017. december 8-ig látogatható, vasárnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig.

Szíj Kamilla, a Kortárs Művészeti Intézetben, most megrendezett kiállításának címe Fehér lyuk, amely az einsteini általános relativitáselméletben felvetett, majd csillagászati megfigyelésekkel is alátámasztott fekete lyuk ellentétére utal. Egyes, ma még nem bizonyított elméletek szerint, ha létezik olyan, az anyag összehúzódását okozó gravitációs erő, amely minden anyagot, fényt elnyel, feltételezhető ennek a folyamatnak a fordítottja is, ami egy fehér lyuk robbanása lehet: anyag bukkan elő a táguló univerzumhoz hasonló jelenséget eredményezve. Ez a tézis nekünk, a világ fejlődésében bízó halandóknak, mindenképp szimpatikusabb, mint a mindent elnyelő fekete lyuk elmélete. Szíj Kamilla művei talán ezért is ragadják meg képzeletünket, hiszen ezt a kibomlást érezzük bennük is: egy motívum szisztematikus ismétléséből gyönyörűen kidolgozott rajzok, majd ezek összerendezéséből egész sorozatok állnak össze, hogy meghaladva a kritikus tömeget helyspecifikus installációvá váljanak, miközben sejtjük, hogy a művész gondolatban már túllépett a kiállító tereken és a végtelenbe építkezik. És mint ahogy a fehér lyuk olyan anyagot bocsájt ki, amely valamikor összetömörödve egy mély bugyorban húzódott meg, Szíj Kamilla művészete egy szunnyadó világot hív elő. Egymásra rétegződő motívumai, újabb és újabb jelentésrétegekkel bővülnek, mint saját életünk, kényszerű vagy szabad választásaink rendszere. A lapok előtt állva anyagot és energiát kapunk az emlékezésre, elmélyedésre, miközben elfelejthetjük az időt és a teret, ami kordában tart minket. Végre magunkkal lehetünk.

Szíj Kamilla 1957-ben Budapesten született. A Kirakat és Dekoratőr Szakmunkásképző Iskola után felsőfokú tanulmányait a németországi Hochschule für Gestaltung Vizuális Kommunikáció szakán végezte, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen doktorált. 1990 óta vesz részt jelentős hazai és nemzetközi kiállításokon, művei számos közgyűjteményben megtalálhatóak (többek közt: Amt für Wissenschaft und Kunst, Bibliothek Alexandrina, Europaisches Patentamt, Fiatal Művészek Stúdiója, Magyar Nemzeti Galéria, Paksi Képtár, Miskolci Galéria, Városi Művészeti Múzeum - Győr). Munkáját Munkácsy-díjjal ismerték el.


A kiállítás támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Dunaújváros MJV Önkormányzata, Modern Művészetért Közalapítvány

 

Galériák

1%

2020. novemberelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
44.1
45.2345678
46.9101112131415
47.16171819202122
48.23242526272829
49.30