magyarenglish könyvjelzőnekcím : H-2400 Dunaújváros, Vasmű út 12. | telefon/fax: +36 25 412 220 | mobil: +36 20 801 3316 | e-mail: info@ica-d.hu
Facebook Youtube Twitter Google+ RSS
Keresés
NYITVA TARTÁS JEGY HÍRLEVÉL

Elemek – Balla Attila kiállítása

Elemek – Balla Attila kiállítása

Kiállítás | 2017. március 10. - április 13.

Balla Attila retrospektív kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy mind a szakma, mind a közönség átfogó képet kapjon a művész munkásságáról és megismerhesse legújabb műveit. A tárlaton a különböző alkotói periódusokat fémjelző művészi törekvések éppúgy felfejthetővé válnak, mint Balla piktúrájának változatlan és a mai napig meghatározó karakterjegyei.

Balla Attila egyszerre művész és a művészeti életet aktívan szervező, sokoldalú, kísérletező egyéniség. Létrehozója és több éven át vezetője a Budai Papír Manufaktúrának, 2005 óta tagja az ÚjPart Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének, e mellett a csongrádi képzőművészeti élet meghatározó alakja.

Balla bemutatása Dunaújvárosban különös jelentőséggel bír, hiszen a művész ezer szállal kötődik a városhoz, nemcsak azért, mert gyerekkorát itt töltötte, pályája innen indult, hanem mert bárhol is élt, legyen az Stockholm, Budapest vagy Csongrád, mindig dunaújvárosi művészként definiálta magát.

Erőteljes gesztusokkal, izzó színekkel, érzéki anyagokkal, mesteri eljárásokkal alkotja képeit, melyek belső tudat-és lelkiállapotok, efemer érzések, hangulatok médiumai. Festészetét az önfeltárás legizgalmasabb eszközeként értékeli.

 

“Az egész oeuvre-re jellemző erőteljes gesztusok mellett (mögött) kalligrafikus természetű jelekkel találkozhatunk, írásra utaló misztikus motívumokkal…Fontos számára a valóság, a természeti élmény, amit a saját nyelvezetére ír át, az illat, a hangulat, a látvány “íze”. Balla művészetében igen fontos az anyagszerűség, az anyaggal való bánás. Képei plasztikusak, nem ritkán szinte reliefszerűek. Zsírosan, a zsigerekből vastagon fest. Újabban a vászon helyett a maga által merített- sokszor anyagában színezett papírra dolgozik. Ez a matéria azonban nem papír,inkább őrölt rongyból, fűzfarostokból megépülő tábla. A felület rücskös, már önmagában is szép. Erre a két-három négyzetméternyi lapra “települnek” rá Balla enigmatikus jelei, felsebzett, visszakapart, ívelő formái, fekete szivárványai, vagy éppen Rotluff-vörös, ultramarin,kobaltkék gesztusai. Balla “alla prima” festő. Indulatosan és frissen dolgozik. A temperával színezett ipari homok, melyet rászór a festett felületre, látszólag önkényesen viselkedik. Ám minduntalan előbukkan a második olvasat (a titok, ami megfejtésre vár): Jákob lajtorjája, avar sírok, középkori predellák, rejtélyes kapuk derengenek fel a mögöttes mezőből.(Hann Ferenc művészettörténész)

 

Megnyitó: 2017. március 10. péntek, 18 óra

Megnyitja:  Kozák Csaba művészeti író (A megnyitó  beszéde itt olvasható.)

Közreműködik: Csák László zenész, képzőművész és Vörös János zenész

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap


A kiállítás megtekinthető 2017. április 13-ig, vasárnapok és ünnepnapok kivételével naponta 10-től 18 óráig.


A belépés díjtalan!

Galériák

1%

2019. januárelőző hónapkövetkező hónap
HKSzCsPSzV
1.123456
2.78910111213
3.14151617181920
4.21222324252627
5.28293031